
Wyśmienita Pizza Domowa
Każdy, kto kocha pizzę na pewno nie raz zadawał sobie pytanie – jak upiec ją we własnym domu aby smakiem przypominała tą z pizzerii 🙂
Przepis na nią, który zaraz przedstawię zawsze się udaje i nie trzeba mieć żadnego doświadczenia w tej kwestii.
Najważniejsze są świeże składniki i drożdże bez których nie powstała by tak znakomita potrawa rodem z Włoch.
Będziemy potrzebowali kilka niezbędnych składników :
- 40 G świeżych drożdży
- Jedna łyżka cukru
- 500 Ml ciepłej wody
- 500 G mąki pszennej
- Oliwa z oliwek (lub olej)
- Cztery duże pomidory
- Słoiczek koncentratu pomidorowego
- Przyprawy (oregano, bazylia, sól, pieprz)
- 250 g pieczarek
- Salami
- Ser Gouda
- Jedna duża cebula
- Dwie czerwone papryki
- Trzy ząbki czosnku
Gdy zbierzemy wszystkie składniki możemy rozpocząć proces tworzenia ciasta na pizzę.
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ok 1/2 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki pszennej, porządnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, nasz rozczyn i pozostałą część wody, wyrabiamy ciasto do momentu gdy będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki.
Wyrobione ciasto smarujemy niewielką ilością oliwy i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
W tym czasie możemy przygotować i pokroić resztę składników :
- pieczarki umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkiej długości plasterki
- cebulę pokroić w drobną kostkę
- paprykę oczyścić, wyciąć gniazda nasienne pokroić w paski
- salami pokroić w średniej długości plastry
- ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Teraz Zajmiemy się podstawowym składnikiem do pizzy – sosem 🙂
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do wysokiego pojemnika, dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do niewielkiego garnka, dodajemy słoik koncentratu pomidorowego odrobinę wody, bazylię, oregano, sól i pieprz dokładnie mieszamy i gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnice, podsypujemy mąką i formujemy okrągłe placki przy pomocy rąk lub wałka.
Blachę smarujemy oliwą, na spód ciasta dajemy nasz sos pomidorowy, starty ser i resztę składników. Wykładamy pizzę na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok 10-15 minut.
ŻYCZĘ SMACZNEGO !! 🙂
Ostatnie Komentarze
ja również polecam http://czyszczenie.xlx.pl/
Niestety, ale pomoc profesjonalisty, czyli prywatnego detektywa w tropieniu zdrady jest dla zwykłyc
Muszę sie wam pochwalić w końcu schudlam - 9 kg. Przeszukalam chyba caly polski internet zeby zn