
Dieta bez mąki pszennej
Człowiek pierwotny żywił się dwiema grupami produktów: mięsem ze zwierząt, które upolował i roślinami, które znalazł. Mięso było trudniejsze do zdobycia, więc częściej jadał roślinki. Nie hodował zbóż, więc nie miał skąd wziąć mąki. Dlaczego więc podstawą naszej diety mają być produkty zbożowe? Skąd w naszej diecie wzięły się potrawy mączne? Czy naprawdę są one niezbędne?
Mąka powstaje z silnego rozdrobnienia ziaren zbóż. Generalnie mąki dzieli się na chlebowe i niechlebowe. Z pierwszego typu produkuje się chleb, pieczywo i wyroby cukiernicze i jest to mąka pszenna lub żytnia. Mąki niechlebowe wytwarza się z kukurydzy, ryżu, owsa, ziemniaków, soi, grochu, orzechów i innych roślin. Zwykle są one pozbawione glutenu.
Według Piramidy Zdrowego żywienia podstawą naszej diety powinny być produkty zbożowe. Ich głównym składnikiem mają być węglowodany złożone i to właśnie one powinny dostarczać nam 50 % kalorii. W tej kategorii preferuje się jednak produkty z mąk razowych, które nie są wytwarzane tylko z żyta, jak myśli wiele osób. Mąka razowa jest efektem przemiału, podczas którego ziarno pozbawione otręby miele się tylko raz. Mąka ta jest ciemna i zawiera wszystkie składniki ziarna. Może być produkowana zarówno z pszenicy, jak i żyta.
Mąka i produkty zbożowe dostarczają dużo kalorii i węglowodanów. W związku z tym, u osób z cukrzycą i odchudzających się zaleca się kontrolę ilości spożywanych węglowodanów. Najpowszechniejsza w użyciu mąka pszenna jest niestety mało wartościowa, jeśli chodzi np. o zawartość błonnika czy witamin. Zaleca się zrezygnowanie z niej na rzecz mąki orkiszowej, żytniej lub razowej. Głównym składnikiem mąki pszennej jest skrobia. Produkty z niej wytwarzane są tuczące i zwykle utrudniają utrzymanie właściwej wagi. Kolejny ważnym aspektem jest sama pszenica. Jest to obecnie bardzo zmodyfikowane zboże. Białka w niej zawarte mogą powodować alergię. Są także słabo trawione przez nasz układ pokarmowy.
Spożywanie produktów z mąki pszennej, np. białego chleba powoduje gwałtowny wzrost poziomu glukozy we krwi. Nasz organizm szybko eliminuje skok glukozy, więc po chwili znów jesteśmy głodni, zmęczeni i brakuje nam energii.
Wiele osób rezygnuje z mąki pszennej na rzecz zdrowszych zamienników. Co zamiast? Stosuje się na przykład mąkę orkiszową. Orkisz jest oplewionym i niewymłacanym gatunkiem pszenicy. Ta jedna z najstarszych roślin uprawnych nie jest modyfikowana genetycznie. Orkisz zawiera duże ilości aminokwasów, witamin i pierwiastków ważnych dla zdrowia. Jest łatwiejszy w trawieniu. Zawiera fitosterole, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. Innym rozwiązaniem może być nadal mało popularna mąka gryczana. Jej zalety to: niski indeks glikemiczny, duża zawartość białka i błonnika. Aby mieć pewność, iż nasze jedzenie nie zawiera pszenicy warto samemu spróbować swoich sił w gotowaniu. Można upiec nie tylko własny chleb. Mnogość przepisów na potrawy bez mąki pszennej może nas zaskoczyć. W zasadzie nie ma dania, w którym nie można by zastosować zamiennika. W internecie można znaleźć na przykład przepisy na naleśniki jaglane czy też pizzę żytnią.
Dieta bez pszenicy ma coraz więcej zwolenników. Wszechobecny biały chleb, makarony czy też wyroby cukiernicze powoli znikają z naszego jadłospisu. Warto poszukać nowych możliwości, gdyż z pewnością wyjdzie to nam na zdrowie. Zaletą diety są: bardziej stabilny poziom glukozy we krwi, mniejsze ryzyko otyłości, lepszy stan skóry, obniżenie poziomu cholesterolu, a także złagodzenie różnych dolegliwości jelitowych.
Leave A Comment