wysmienita pizza

Wyśmienita Pizza Domowa

Każdy, kto kocha pizzę na pewno nie raz zadawał sobie pytanie – jak upiec ją we własnym domu aby smakiem przypominała tą z pizzerii 🙂
Przepis na nią, który zaraz przedstawię zawsze się udaje i nie trzeba mieć żadnego doświadczenia w tej kwestii.
Najważniejsze są świeże składniki i drożdże bez których nie powstała by tak znakomita potrawa rodem z Włoch.
Będziemy potrzebowali kilka niezbędnych składników :

  • 40 G świeżych drożdży
  • Jedna łyżka cukru
  • 500 Ml ciepłej wody
  • 500 G mąki pszennej
  • Oliwa z oliwek (lub olej)
  • Cztery duże pomidory
  • Słoiczek koncentratu pomidorowego
  • Przyprawy (oregano, bazylia, sól, pieprz)
  • 250 g pieczarek
  • Salami
  • Ser Gouda
  • Jedna duża cebula
  • Dwie czerwone papryki
  • Trzy ząbki czosnku

Gdy zbierzemy wszystkie składniki możemy rozpocząć proces tworzenia ciasta na pizzę.
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ok 1/2 szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki pszennej, porządnie mieszamy do rozpuszczenia się drożdży, następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy szczyptę soli, 2-3 łyżki oliwy z oliwek, nasz rozczyn i pozostałą część wody, wyrabiamy ciasto do momentu gdy będzie elastyczne i nie będzie przyklejać się do ręki.
Wyrobione ciasto smarujemy niewielką ilością oliwy i wkładamy do miski obsypanej mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1-2 godziny.
W tym czasie możemy przygotować i pokroić resztę składników :

  • pieczarki umyć, odciąć końcówki i pokroić w cienkiej długości plasterki
  • cebulę pokroić w drobną kostkę
  • paprykę oczyścić, wyciąć gniazda nasienne pokroić w paski
  • salami pokroić w średniej długości plastry
  • ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach

Teraz Zajmiemy się podstawowym składnikiem do pizzy – sosem 🙂

Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, kroimy w ćwiartki, wrzucamy do wysokiego pojemnika, dodajemy 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę i miksujemy blenderem na jednolitą konsystencję. Masę przekładamy do niewielkiego garnka, dodajemy słoik koncentratu pomidorowego odrobinę wody, bazylię, oregano, sól i pieprz dokładnie mieszamy i gotujemy przez 5 minut na wolnym ogniu.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnice, podsypujemy mąką i formujemy okrągłe placki przy pomocy rąk lub wałka.
Blachę smarujemy oliwą, na spód ciasta dajemy nasz sos pomidorowy, starty ser i resztę składników. Wykładamy pizzę na blachę i pieczemy w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku ok 10-15 minut.

ŻYCZĘ SMACZNEGO !! 🙂

Posted by:

Goldi

Related articles

Back to Top