słodycze

Szkodliwy czy nie? – słowo o aspartamie

Czy aspartam jest szkodliwy, czy też jest to słodzik, który z powodzeniem może zastępować cukier w licznych produktach spożywczych i farmaceutycznych? W wielu mediach pojawiają się sprzeczne informacje na ten temat.

Jak jest naprawdę? Czy aspartam jest szkodliwy?

Dopuszczony do użytku

Najlepszym dowodem na brak szkodliwości aspartamu jest to, że został on dopuszczony jako dodatek do żywności w ponad 90 krajach na całym świecie. W opisach składu produktów może on występować albo pod swoją nazwą rodzajową – aspartam, albo jako kod E 951. Skoro Unia Europejska i wiele innych krajów świata dopuściło sztuczny słodzik do powszechnego użycia, nie stawiając pod tym względem żadnych ograniczeń, trudno mówić, aby miał on jakiekolwiek szkodliwe działanie w odniesieniu do organizmu człowieka.

Wielokrotnie aspartam był poddawany analizom i badaniom, czego przykładem są testy wykonane w 2006 roku przez Narodowy Instytut Raka w Stanach Zjednoczonych, które dowiodły bezpieczeństwa jego stosowania w produktach spożywczych czy farmaceutycznych. Oczywiście, zaleca się racjonalne korzystanie ze sztucznego słodziku i nie przekraczanie dopuszczalnych norm. Trudno jednak w praktyce nadużywać aspartamu, z uwagi na jego bardzo słodki smak.

O braku szkodliwości spożywania aspartamu wypowiedziały się komitety do spraw dodatków do żywności FAO/WHO (United Nations’ Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives – JEFCA) Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA).

Dopuszczony do użytku

Z całą pewnością można stwierdzić, że aspartam, czyli sztuczny słodzik, ponad 200 razy słodszy od zwykłego, białego cukru, nie jest szkodliwy i może być spożywany zarówno przez dorosłych, jak i przez dzieci, kobiety w ciąży czy karmiące piersią. Ponadto, zamiana w produktach spożywczych takich jak słodycze, napoje owocowe i gazowane, czekolada lub przetwory mleczne zwykłego cukru na aspartam jest korzystna z punktu widzenia osób odchudzających się i diabetyków. Aspartam nie jest cukrem więc nie powoduje podnoszenia się stężenia glukozy we krwi pacjenta i nie prowadzi u cukrzyków do hiperglikemii oraz groźnych powikłań z nią związanych. Ponadto, aspartam jest produktem niskokalorycznym, dzięki czemu może być wykorzystywany w dietach odchudzających u osób z otyłością lub nadwagą. Produkty słodzone aspartamem nie przyczyniają się do występowania próchnicy. Sztuczny słodzik zachowuje przyjemny dla człowieka słodki smak, przy minimalnej wartości kalorycznej. Jest on naturalnie metabolizowany w organizmie, jako że składa się z aminokwasów – białek, które z czasem są wydalane z ciała człowieka.

Posted by:

Goldi

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top