Sylwia Mokrysz

Sylwia Mokrysz: polscy miłośnicy herbaty lubią dziś eksperymentować ze smakiem

Herbaty smakowe są ciekawą propozycją dla tych konsumentów tego szlachetnego napoju, którzy szukają urozmaicenia wśród standardowych odmian herbaty zielonej i czarnej. Choć stare powiedzenie głosi: lepsze jest wrogiem dobrego, to ludzie mają tendencje do wprowadzania modyfikacji, choćby dla samej potrzeby odmiany. Nie inaczej jest w przypadku, tak wydawałoby się prozaicznych codziennych czynności, jak picie herbaty.

Jakie są herbaciane upodobania Polaków?

Polacy, jak każda nacja, mają swoje przyzwyczajenia smakowe. Większość najbardziej lubi klasyczną czarną herbatę z plasterkiem cytryny, bądź sokiem wyciśniętym prosto z owocu. I choć lekarze przestrzegają przed takim połączeniem, nadal ma ono wielu amatorów. Okazuje się jednak, że herbaty owocowe i mieszanki na nich bazujące, choć dopiero wkraczają do naszych domów, to szybko zyskują coraz więcej miłośników.

A co z herbatami smakowymi?

Herbaty multismakowe bardzo dobrze zadomowione są u Czechów i Słowaków, gdzie cieszą się powodzeniem od dawna. Producenci herbat dostrzegają coraz większą potrzebę urozmaiceń w tym zakresie również i u nas, dlatego wprowadzają do swojego asortymentu szeroki wachlarz mieszanek herbacianych o zróżnicowanych smakach i aromatach.

Jak zmienia się polski rynek herbaty?

Polscy producenci herbaty dostrzegając popyt na herbaty ziołowe, owocowe i ich kombinacje. Zaczęli komponować nowe mieszanki herbaciane, mające zadowolić nawet najbardziej wybredne podniebienie. Niebagatelne znaczenie ma tutaj szczególny rodzaj konsumentów, czyli smakosze herbat. Wykazują się oni wysoką świadomością prozdrowotną i ekologiczną. Herbaty owocowe i smakowe stają się poważną alternatywą dla napojów słodzonych i gazowanych, od których coraz więcej producentów odchodzi, ze względu na niezdrowe składniki takie jak cukry, sztuczne słodziki, barwniki czy konserwanty.

Spośród niekonwencjonalnych kompozycji herbacianych Polacy najchętniej kupują herbaty owocowe, będące kombinacją dwóch składników. Ulubione połączenia to malina z truskawką, jeżyna z jagodą i truskawka z jabłkiem.

Wychodząc naprzeciw nieco bardziej egzotycznym gustom, wprowadziliśmy ostatnio do sklepów herbatę o smaku nowozelandzkiego miodu manuka w rozmaitych wariantach. Ciekawą propozycją są także herbaty o smaku czerwonego, różowego i białego wina. Powodzeniem cieszą się również bardziej swojskie mieszanki ziołowo-owocowe takie jak mięta z jabłkiem czy też rumianek z miodem i cytryną.

Jakie jeszcze ciekawe tendencje możemy zaobserwować?

Producenci dla dostosowania swojej oferty do pór roku i tutaj wprowadzili herbaty odpowiadające naszym sezonowym zachciankom. I tak np. na długie zimowe wieczory, bądź podczas wyjazdów w góry idealną propozycją będzie herbata-grzaniec, zaś latem będziemy marzyć o kombinacji mięty, jabłka lub trawy cytrynowej.

O firmie Mokate oraz o Sylwii Mokrysz mogą państwo również przeczytać w tym wywiadzie: http://www.rp.pl/artykul/1138168.html

Posted by:

Goldi

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related articles

Back to Top