Kuchnia Chińska

Podstawowe wiadomości na temat kuchni chińskiej

Kuchnia chińska to jedna z najbardziej popularnych i najwyżej ocenianych tradycji kulinarnych współczesnego świata. Ma ona swą długą tradycję i ciekawą historię, której echa doskonale widoczne są w szerokim i niezwykle różnorodnym asortymencie chińskich potraw. Ta dieta to wyjątkowe menu, z którego Chińczycy mogą być naprawdę dumni. Czym wyróżnia się kuchnia Chińska?
Chińska dieta to przede wszystkim wyjątkowe połączenie filozofii z zasadami zdrowego odżywiania się. To właśnie w Chinach zaczęto analizować, w jaki sposób poszczególne smaki i potrawy mogą wpływać na człowieka oraz na jego zdrowie. Nie powinno to zresztą dziwić, skoro Chińczyków uznaje się za prekursorów medycyny naturalnej. Starania dawnych kucharzy chińskich zostały docenione i przez współczesnych lekarzy oraz dietetyków. W jaki sposób? Pamiętajmy, że kuchnia chińska promowana jest obecnie jako jedna z tych diet, które są wyjątkowo przyjazne dla naszego zdrowia.

Chińskie menu jest bardzo bogate, choć mieszkańcy Zachodu poznali dobrze tylko kilka potraw chińskich. Pamiętajmy jednak, że Chiny to potężny kraj, a każdy z jego regionów ma swe własne tradycje kulinarne. Te potrawy, które dotarły do Europy, to tylko te najbardziej popularne dania.

Najważniejsze ośrodki kulinarne w Chinach to Kanton, Pekin, rejon ujścia rzeki Jangcy oraz Junnan. Każdy z tych regionów ma swe własne specjały, w każdym cenione są inne składniki i inne przyprawy.

Kuchnia chińska ma jednak swe cechy charakterystyczne, które pojawiają się w każdym z tak licznych regionów tego kraju. Tradycyjna kuchnia chińska bardzo chętnie korzysta z tego, co daje człowiekowi ziemia. Skutkiem takiego podejścia stają się główne składniki, z których korzystają kucharze. Są to przede wszystkim zioła, warzywa, ryż. Chińczycy jedzą jednak również wiele gatunków mięsa, chętnie sięgają też po drób. Ważną zasadą, która od wieków obowiązuje w Chinach w trakcie sporządzania potraw, jest tworzenie potraw, które mają pięknie pachnieć, doskonale smakować, a przy tym rewelacyjnie wyglądać. Takie podejście do jedzenia jest efektem chińskiej filozofii, z której wyrasta m. in. tradycja kulinarna tego kraju. Składniki, które pojawiają się w jednym posiłku, są zatem mniej więcej tego samego rozmiaru. Dania wchodzące w skład jednego posiłku powinny z kolei ze sobą kontrastować, zarówno pod względem smaku, jak i konsystencji. Danie miękkie i kruche, danie delikatne i ostre – z takimi zestawieniami kojarzona jest przecież kuchnia chińska na całym świecie.

A jakie dania preferuje chińska dieta? Ważne miejsce w tej tradycji kulinarnej zajmują dania mięsno-warzywne. Chińscy kucharze bardzo chętnie korzystają też z z ryb oraz z drobiu, dość popularne są w tej diecie również skorupiaki. Składnikiem, z którym jednak najmocniej kojarzona jest ta dieta, stał się ryż. Nie bez powodu. Jest on powszechnym produktem w Chinach, jest smaczny i pożywny, a przede wszystkim pasuje doskonale do potraw, które są już przecież dość mocno przyprawione. Delikatny ryż jest zatem nie tylko sycącym dodatkiem, ale i rewelacyjnym sposobem na to, by podkreślić skład innych składników danego posiłku.

Dieta chińska może nas też zaskoczyć niewielkim udziałem produktów mlecznych w menu. Wynika to z faktu, że kuchnia chińska stawia przede wszystkim na soję i produkty, które powstają na jej bazie. To właśnie soja dla mieszkańców Chin jest najważniejszym źródłem białka. Dość popularnym składnikiem chińskiego menu jest tez mleczko sojowe, które pojawia się jako dodatek do niektórych potraw.
Chińska dieta bez wątpienia zasłużyła na tak wielkie uznanie. Jest smaczna i zdrowa, a ogromny asortyment potraw sprawia, że trudno jest się nią znudzić.

Posted by:

Goldi

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

Related articles

Back to Top