Szklanka mleka

Nietolerancja laktozy- dieta

Laktoza jest cukrem złożonym, zbudowanym z galaktozy i glukozy. Jej trawienie zachodzi w jelicie cienkim przy pomocy enzymu, zwanego laktazą. Niedobór laktazy u niektórych osób jest przyczyną występowania dolegliwości po spożyciu produktów mlecznych. Nietolerancja laktozy objawia się zwykle wzdęciami, przelewaniem, uczuciem pełności, bólem brzucha, biegunką, wiatrami. Niedobór aktywności laktazy zwykle nie jest całkowity. Najczęściej mamy do czynienia z hipolaktazją, gdzie czynność enzymu jest częściowo zachowana. W Polsce zaburzenie to może obejmować nawet 1/3 populacji dorosłych.

Dieta w hipolaktazji powinna być dostosowana do potrzeb danej osoby. Stopień nasilenia objawów nie jest jednakowy dla każdego chorego, dlatego postępowanie w przypadku tej jednostki chorobowej musi być indywidualne. Istotne jest to, że laktoza nie zawsze musi być całkowicie eliminowana z diety. Postępowanie może być ograniczone do zmniejszenia spożycia produktów zawierających laktozę lub też leczenia farmakologicznego. To ostatnie opiera się na podawaniu pacjentowi gotowego enzymu- laktazy.

Które produkty należy wyeliminować lub ograniczyć? Co nie jest przeciwwskazane? Główne źródła laktozy to: mleko i produkty mleczne (nie tylko krowie, ale także kozie, owcze i inne). Podczas komponowania posiłków należy zwracać uwagę na ich skład oraz dokładnie czytać etykiety na produktach. Na przykład w procesie produkcji margaryny może być stosowane mleko. Laktozę można znaleźć także w chlebie, sosach, płatkach śniadaniowych. Jej źródłem mogą być także leki. Dlatego też należy wybierać produkty oznaczone jako bez mleczne. Często zdarza się, iż produkty z fermentowanego mleka są dobrze tolerowane. Zawarte w kefirach, jogurtach bądź maślance bakterie wręcz wspomagają wytwarzanie enzymu trawiącego laktozę. Poza tym produkty, które zostały poddane fermentacji mlekowej zawierają mniej niepożądanej laktozy. Spożywać można także niektóre sery twarde, długo dojrzewające.

Przy eliminacji produktów mlecznych z diety warto pamiętać, iż są one głównym źródłem wapnia w naszej diecie. Dostarczają także wiele witamin, takich jak: B2, B12. Układając dietę należy zwrócić uwagę na to, aby stosowane zamienniki zawierały dostateczną ilość tych związków. Produkty, które nie zawierają laktozy, ale są bogate w wapń to np. tofu, mleko sojowe, ryby (śledź, sardynki, morszczuk), warzywa (fasola, bób, buraki, brukselka, soja), płatki owsiane, orzechy. Mleko sojowe i jego produkty są także dobrym źródłem witamin: B2 i B12.
Warto zaznaczyć, iż jeśli osoba z niedoborem laktazy nie odczuwa dolegliwości po pewnej ilości mleka, to może je spożywać. Najlepiej stosować małe ilości tego płynu rozłożone w ciągu dnia.
Nietolerancja laktozy wymaga starannego dobierania produktów, które spożywamy.. Eliminujemy produkty, które dostarczają nam wiele cennych substancji odżywczych i musimy je zastąpić, czymś równie bogatym. Często warto zasięgnąć opinii dietetyka, dzięki czemu będziemy mieć pewność, że nasza dieta jest dostosowana do naszych potrzeb.

Posted by:

Goldi

Back to Top