owoce i warzywa

Makrobiotyka – szansą dla nieuleczalnie chorych

Zła diagnoza – i co dalej

Zapewne każdy bezpośrednio lub też pośrednio zetknął się ze słabo rokującą opinią medyczną.
Termin – wczesna diagnoza i aktywne leczenie brzmi śmiesznie przy aktualnej sytuacji lecznictwa w Polsce. Tym bardziej ze tradycyjne leczenie nie likwiduje przyczyny choroby, zaledwie niweluje jej zewnętrzne objawy.

Pewną alternatywą może być MAKROBIOTYKA – /makro/ długie – /bios/ życie.

Opiera się ona na poglądzie, że ludzie są częścią środowiska w którym żyją i w sposób ciągły poddawani są jego wpływom przez pożywienie, interakcje społeczne, klimat i położenie geograficzne. A chorobę traktują jak próbę powrotu naszego organizmu do bardziej zrównoważonego i dynamicznego współistnienia ze środowiskiem naturalnym. Wyznawcy tej teorii wierzą że pokarm i jego jakość wpływają na nasze życie w sposób większy niż zdaje sobie z tego sprawę większość ludzi. Kładą oni nacisk na lokalnie i organicznie wyhodowane pełne ziarno, zboża, rośliny strączkowe, warzywa i owoce.

Już ojciec nowożytnej medycyny – Hipokrates, twierdził że : ” pożywienie będzie waszym lekarstwem ” .

I co ciekawe, śledząc np. w internecie wypowiedzi osób stosujących te reguły, odsetek pomyślnie zakończonych kuracji jest bardziej niż obiecujący. Stosując się do zasad makrobiotyki w zakresie odżywiania i stylu życia, tysiące ludzi na całym świecie mogło wydłużyć swoje życie poprzez pokonanie chorób cywilizacyjnych takich jak nowotwory, cukrzyca i choroby serca. Dokładny i szczegółowy opis daleko wykracza poza ramy tego artykułu, tym bardziej ze każdy człowiek jest indywidualnością i generalizowanie tematu jest nie na miejscu.

Okazuje się ze odpowiednio dobrane pożywienie i zdrowy tryb życia może niejednemu przywrócić zdrowie, a nawet uratować życie.

Posted by:

Goldi

Related articles

Back to Top