Zupa Pomidorowa

Jedzenie zup jako zdrowe urozmaicenie diety

W lutym 2013r. Puls Biznesu opracował raport, z którego wynika iż Polacy jedzą najwięcej zup na świecie. Zupy wpisane są w naszą tradycję kulinarną od kilku stuleci (zwłaszcza od momentu przywiezienia do Polski przez królową Bonę włoszczyzny). Większość z zup jest tania i szybka w przygotowaniu, co z pewnością wpływa na nieustającą popularność tego rodzaju dań. Niektóre rodzaje zup są również punktem obowiązkowym podczas świąt i uroczystości: barszcz czerwony lub grzybowy jemy w Wigilię Bożego Narodzenia, barszcz biały w Wielkanoc, zaś flaczki lub rosół często goszczą na stołach podczas wesel lub imienin. Należy również pamiętać, że zupy jako pierwsze danie naszego posiłku obiadowego pomagają utrzymać naszą wagę pod kontrolą lub wręcz ją obniżyć.

Talerz zupy ma przeciętnie 100-200 kcal, a ponieważ składa się głównie z wody pozwala nam na wypełnienie żołądka przed daniem głównym. Dzięki zupie więc, na pewno zjemy mniejszą porcję drugiego, bardziej kalorycznego dania. Niektóre zupy mają wręcz właściwości odchudzające, jak np. zupa kapuściana, będąca głównym składnikiem znanej diety. Jej receptura oparta na warzywach nie tylko pomaga w walce z apetytem, ale bogata w błonnik skutecznie oczyszcza nasze jelita. Niektórym zupom przypisuje się też właściwości lecznicze – np. rosół jest uznawany jako środek podnoszący odporność i zwalczający stany zapalne. Wszelkie zaś zupy warzywne, również kremy, są lekkostrawne i bogate w witaminy. Wielu chorych i rekonwalescentów ma dietę opartą właśnie na zupach. Polska tradycja jedzenia zup powinna więc ze względu na powyższe zalety być pielęgnowana i utrzymywana w każdym domu.

Posted by:

Goldi

Related articles

Back to Top