łyczek herbaty

Herbata czarna

Herbata czarna do niedawna wiodła prym wśród najczęściej spożywanych napojów. Obecnie coraz więcej osób sięga po herbatę zieloną, czerwoną czy białą. Nikogo też nie trzeba przekonywać, że posiadają one wiele właściwości zdrowotnych, ale czy są lepsze od herbaty czarnej?

Ludzie często zapominają, że wszystkie rodzaje herbaty pochodzą przecież z tej samej odmiany rośliny herbacianej. Odróżnia je natomiast czas zbioru, sposób suszenia i przetwarzania. Jednak niezależnie od rodzaju, czarna herbata jest bogatym źródłem składników odżywczych. Filiżanka takiej herbaty zawiera podobną ilość polifenoli, czyli najsilniejszych przeciwutleniaczy, jak herbata zielona. Ponadto, herbata czarna zawiera teaflawinę poprawiającą funkcje poznawcze mózgu oraz zmniejszają stężenie cholesterolu we krwi (na podstawie: herbata.info/herbata-czarna).

Dodatkowym atutem picia czarnej herbaty jest jej pozytywny wpływ na utrzymanie zdrowia jamy ustnej. Ciekawym jest też fakt, że czarna herbata przyspiesza porost włosów. Napój ten działa też pobudzająco ze względu na dużą zawartość teiny. Ponadto hamuje też rozwój bakterii w układzie pokarmowym, a także pobudza wydzielanie soków trawiennych. Nie wszyscy wiedzą, że herbata czarna obniża ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca. Zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziałają zakrzepom krwi, a fluor chroni zęby przed próchnicą.

Z kolei garbniki zawarte w czarnej herbacie z jednej strony zmniejszają wchłanianie się minerałów mikroelementów, a z drugiej zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Garbniki wydzielane są w procesie długiego parzenia herbaty, przez co traci ona swój smak, staje się gorzka i powoduje zgagę. Krótkie parzenie nie powoduje łączenia się teiny z garnikami, dzięki czemu napar jest pobudzający i orzeźwiający. Z kolei wydłużenie czasu parzenia lekko ponad 3 minuty pozwoli otrzymać napar o działaniu relaksującym.

Herbatę należy parzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie wytartym do sucha porcelanowym czajniczku. Wtedy herbata zachowa swoje najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat. Do zaparzania czarnej herbaty należy używać miękkiej wody doprowadzonej do momentu, gdy woda wrze na tyle, że pęcherzyki pary nadają jej biały kolor.

Posted by:

Goldi

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related articles

Back to Top