Półka pełna konfitur

Domowe przetwory – czy warto je robić?

Nie ma chyba osoby, która nie lubiłaby dżemów owocowych, słodkich bułek z konfiturami czy domowych kiszonych ogórków. Przetwory tego typu były kiedyś chętnie robione przez większość gospodyń domowych ze względu na braki towarów na półkach.

W dzisiejszych czasach, gdy w sklepach można dostać produkty prawie z całego świata, tradycja robienia przetworów na zimę powoli zanika. Łatwiej iść do marketu i kupić dżem o smaku każdego niemal owocu, niż poświęcić czas na długie przesmażanie owoców i potem wekowanie słoików. Mimo tego, samodzielnie zrobione konfitury, dżemy czy kiszone ogórki mają dużo lepszy smak, jakość oraz walory zdrowotne od produktów gotowych.

KonfituryZakup sezonowych owoców i warzyw na targu pozwala na przygotowanie wspaniałych przetworów przy niskich nakładach finansowych. Koszt jednego słoiczka dżemu własnej roboty może być nawet kilkakrotnie niższy od tego ze sklepowej półki. Przetwory domowej roboty robi się z najwyższej jakości składników, na których wybór mamy wpływ. Kupując samodzielnie składniki możemy wybrać te z ekologicznych upraw, bez użycia nawozów sztucznych i oprysków, co w połączeniu z brakiem konserwantów sprawia, iż nasze przetwory są o wiele zdrowsze niż gotowe ze sklepu.

Powszechnie dostępne specjalne cukry żelujące oraz mieszanki przypraw znacznie ułatwiają pracę w przygotowaniu domowych przetworów. Zaś w internecie oraz różnych publikacjach znaleźć można przepisy na przetwory dla diabetyków czy osób odchudzających się. Własnoręcznie przygotowane smakołyki zamknięte w słoikach wymagają nieco pracy i wysiłku, ale rekompensatą jest wyjątkowy smak, który może cieszyć nie tylko najmłodszych członków rodziny przez cały rok.

Posted by:

Goldi

Related articles

Back to Top