warzywa i owoce

Co robić by dieta była bezpieczna dla zdrowia?

Najważniejsze pytanie, które powinniśmy sobie zadać, to: czy wiemy, czym jest zdrowa dieta, co to oznacza? Niewielu wie, co oznacza zdrowe odżywianie.

Jeżeli zależy nam na utrzymaniu dobrego zdrowia przez lata, już teraz powinniśmy zadbać o to, aby mieć dobrą kondycję fizyczną i cholesterol w normie. Zdrowa dieta skomponowana pod indywidualne zapotrzebowanie organizmu, nie ma nic wspólnego z popularnymi dietami, które możemy znaleźć w Internecie lub w księgarniach.

Co oznacza bezpieczna dla zdrowia?

Przede wszystkim dieta nie powinna przyczyniać się do pogorszenia zdrowia. Niebezpieczna dieta to taka, która nie dostarcza odpowiedniej liczby składników odżywczych, powoduje anemię, zaparcia, podwyższa ciśnienie, rozregulowuje pracę serca, podwyższa cholesterol. Dieta, która jest źle skomponowana może poczynić wielkie szkody w organizmie, a nawet doprowadzić do śmierci.

Dlatego dietetycy alarmują: Nie wolno dobrowolnie przechodzić na dietę, która jest powszechnie dostępna np. w Internecie, tzw. dieta cud. Dużo już słychać było o skutkach diet Dukana, Kopenhaskiej i innych. Szkody, które powodują takie diety są katastrofalne i często osoby je stosujące wymagają pomocy lekarskiej lub hospitalizacji. Pamiętajmy, że chudnięcie to tylko jeden ze skutków zdrowego odżywiania. Poza tym na dietę się nie przechodzi na dwa tygodnie, miesiąc, a na zawsze. To są podstawowe różnice w postrzeganiu tego, co zdrowe – wskazuje dietetyk sportowców polskich, Karina Świerczewska.

Trzy kroki bezpiecznej diety

Jedz wszystko, ale z rozsądkiem

Niektórzy uważają, że na przykład niejedzenie chleba i węglowodanów jest zdrowe i ich unikanie sprawi, że będziemy szczupli i zdrowi. To błąd. Węglowodany są nam potrzebne, dają energię. Ważne, aby każdy składnik odżywczy znajdował się w naszym jadłospisie, ale z zachowaniem rozsądku i zasad zdrowej diety. Jeżeli nie wiemy, co jest najważniejsze, możemy skorzystać ze słynnej piramidy żywieniowej, która jest dostępna w każdej szkole i przychodni zdrowia. To proste i mądre rozwiązanie pokazuje czego nam najwięcej potrzeba w organizmie.

Zawsze bądź najedzony

Nigdy nie wolno się głodzić, ani pozwalać na poczucie głodu. To nie tylko nieprzyjemne, lecz także niebezpieczne dla zdrowia. Może sprzyjać powstawaniu wrzodów żołądka, zgadze, niestrawności, refluksowi i wielu innym. Poza tym organizm wtedy zaczyna spalać zasoby tego, co jest nam potrzebne do funkcjonowania, więc w efekcie nasz organizm nie otrzymuje wartości odżywczych, co może doprowadzić do anemii i innych dysfunkcji żywienia. Długotrwałe głodzenie może także skończyć się anoreksją.

Dokonuj mądrych wyborów

Oznacza to wybieranie zdrowych, nieprzetworzonych produktów:

  • chude mięsa i ryby,
  • chudy nabiał,
  • produkty wielozbożowe,
  • ciemne pieczywo,
  • warzywa (surowe lub krótko gotowane),
  • owoce,
  • zdrowe tłuszcze roślinne (margaryny, olej rzepakowy, kokosowy, oliwę z oliwek),
  • wodę mineralną.

Pamiętajmy także, aby żywność gotować lub piec, a unikać smażenia w tłuszczu.

Posted by:

Goldi

1 Comment

  1. Fazy diety dukana | -  28 lutego 2016 - 15:37

    […] Warto także zobaczyć inne nasze artykuły związane z dietą dukana: http://carta-blanca.com.pl/dieta-dukana/ i artykuł na temat bezpieczeństwa dla zdrowia podczas zrzucania wagi: http://carta-blanca.com.pl/co-robic-by-dieta-byla-bezpieczna-dla-zdrowia/ […]

    Odpowiedz

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked (required):

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Related articles

Back to Top